Czym się kierować przy zakupie maceratora?

Planując zakup maceratora, należy zwrócić szczególną uwagę na kilka aspektów, które, odpowiednio dobrane, zapewnią wieloletnią bezproblemową obsługę urządzenia.

Jak wybrać macerator do placówki medycznej?

Poniżej przedstawiamy najważniejsze kwestie, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie maceratora do użytku w placówce służby zdrowia.

  • Moc silnika

Silnik maceratora jest jego najważniejszym elementem, gdyż to on odpowiada za szybką i skuteczną macerację naczyń. Silnik o mocy powyżej 700 W skuteczniej rozdrabnia pulpę oraz nie powoduje zacięcia noży tnących.

 

Mniejsze silniki to wysokie prawdopodobieństwo dłuższych przestojów oraz szybsze zużywanie się urządzenia, co pociąga za sobą znaczne dodatkowe koszta.

 

  • Ilość noży

Aby mieć pewność, że wsad maceratora będzie całkowicie zmielony, należy zwrócić uwagę na ilość noży tnących. Im więcej noży tnących, tym większa pewność skuteczniejszej maceracji. Według naszego doświadczenia, minimum 5 noży tnących zapewnia najwyższą skuteczność tnącą, tym bardziej że do maceratora wrzucane są nie tylko naczynia z pulpy.

Macerator do naczyń z pulpy
Macerator do naczyń z pulpy
  • Bezdotykowa obsługa

Zakażenia krzyżowe stanowią prawdziwe zagrożenie w placówkach służby zdrowia, dlatego też następnym ważnym punktem przy wyborze maceratora jest w 100% bezdotykowa obsługa oparta na czujnikach zbliżeniowych. Bezdotykowa obsługa – bez łokci oraz bez przycisków nożnych – pozwala między innymi uniknąć rozniesienia przez personel bakterii z przycisku po całym szpitalu. Macerator powinien posiadać otwieranie/ zamykanie oraz start cyklu bez dotykowego kontaktu personelu z urządzeniem.

 

  • Komunikaty głosowe

Komunikaty głosowe w języku polskim zmniejszają liczbę błędów obsługi oraz redukują konieczność ponownego szkolenia nowego personelu. Jest to szczególnie ważne w przypadku dużej rotacji personelu.

 

Przeczytaj także:

Kategorie:

facebook profile linkedin profile